Taverna Viilor Bucuresti | Restaurant, Terasa, Bar, Club | Organizam Revelion 2010, Organizare Petreceri, Organizare Evenimente

Prima pagina arrow Revista presei arrow Restaurante / Baruri arrow Importul de produse exotice pentru restaurante mareste poluarea
Importul de produse exotice pentru restaurante mareste poluarea
Scris de Andreea Ofiteru / Adevarul   
Wednesday, 28 May 2008

Alimentele exotice sunt aduse cu avionul şi contribuie la creşterea noxelor

Restaurantele oferă cu căldură delicatese de import. Clienţii nu ştiu că transportul acestora poluează de sute de ori mai mult decât al celor locale.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham, citaţi de Science Daily, au ajuns la concluzia că mâncatul la restaurant poluează mai mult decât servitul mesei acasă. 

Un studiu făcut în 40 de restaurante din Londra şi în câteva sute de locuinţe particulare a dovedit că emisiile de dioxid de carbon sunt mai mari pentru alimentele servite în restaurante.

Motivul este faptul că majoritatea ingredientelor din localuri sunt aduse de la mii de kilometri distanţă. „Toată lumea ştie că mâncarea importată creează inevitabil mai mult dioxid de carbon decât cea produsă local. O surpriză a fost constatarea că restaurantele oferă mai ales alimente aduse de departe. Motivul patronilor a fost acela că toţi clienţii doresc să guste mâncăruri pe care nu le au şi acasă", a delcarat Will Brookes, unul dintre autorii studiului.

Industria alimentară, al treilea poluator

Cercetarea mai arată că emisiile de gaze de la transportul hranei reprezintă aproximativ 35% din emisiile totale de gaze ale Marii Britanii. Per total, din cauza delicateselor, industria alimentară e al treilea mare poluator în mai toate ţările europene.

Un singur fel de mâncare gătit cu ingrediente aduse de pe alte continente produce suplimentar cel puţin cinci kilograme de CO2. Pentru comparaţie, cercetătorii au calculat că un fel de mâncare pe bază de ingrediente locale produce, în medie, doar 51 de grame de CO2.

Ieftin înseamnă poluant

Autorii studiului spun că poate părea că mâncarea importată pare mai ieftină, dar calculul poluării produse prin transportul ei contrazice chiar şi cele mai optimiste previziuni economice.

„Acesta e adevărul: importul alimentelor de la mii de kilometri distanţă nu face decât să crească dioxidul de carbon din atmosferă.

Oamenilor le va veni greu să creadă că cele mai ieftine meniuri sunt de fapt cele mai scumpe din punct de vedere al poluării", precizează Nick Mount, unul dintre supervizorii cercetării.

Meniurile exotice, costisitoare

Oamenii de ştiinţă englezi au emis imediat şi câteva recomandări pentru patronii de restaurante, astfel încât aceştia să contribuie mai puţin la poluarea planetei.

Ei spun că sunt conştienţi că nu întotdeauna e posibil să se folosească produsele locale, dar restaurantele care importă ingrediente pot, în compensaţie, să recicleze resturile şi să folosească surse de enegie alternativă.

„Suntem conştienţi că un restaurant argentinian nu va începe să servească friptură englezească, dar poate face diferenţa prin reciclare", arată Will Brookes. O altă recomandare se referă la costul unui meniu.

Consumatorii trebuie să fie conştienţi că un meniu importat e mai dăunător de cel puţin patru ori decât unul cu produse autohtone.

„Nu vrem ca acest studiu să fie un atac la restaurantele care nu folosesc ingredientele locale. Dacă toate localurile ar face asta, atunci mâncarea ar fi uniformă şi plictisitoare. Vrem numai să atragem atenţia asupra poluării", a subliniat Nick Mount.

Clasificare în funcţie de zonă

Potrivit studiului există patru tipuri de restaurante: verzi, englezeşti, europene şi noneuropene. Cercetarea arată că localurile verzi sunt cele care dezvoltă afacerea într-un mod ecologic, cu cât mai puţină poluare.
Clasificarea de mai sus se poate schimba în funcţie de ţara în care se află restaurantul. De exemplu, pentru Asia, restaurantele englezeşti vor fi cele mai îndepărtate, adică nonasiatice, arată studiul.

Localuri pentru protecţia mediului

Cu câţiva ani în urmă, în America au apărut primele localuri care gătesc numai pe bază de ingrediente locale, cunoscute sub numele de „locavore"

Consumul local are menirea de a reduce poluarea şi de a ajuta la dezvoltarea fermelor autohtone

Ideea a prins şi în Australia, mai ales în zona Adelaide, unde există mai multe restaurante cu mâncare numai pe bază de ingrediente locale Restaurantele româneşti vor alimente aduse din străinătate

În România nu există niciun fel de restaurant verde. Sunt numai localuri cu profil, care oferă mai ales ingrediente importate (franţuzeşti, italiene, chinezeşti etc.)

Restaurantele asiatice, în speţă cele chinezeşti, îşi aduc condimentele din China. „Pe piaţa românească nu găsim, de exemplu, spaghetele din orez sau bambus, aşa că le aducem cu vapoarele din China", afirmă Tudor Ruse, managerul de la restaurantul Asia. El spune că e mai ieftin să imporţi anumite produse decât să le cumperi din România

Restaurantele franţuzeşti îşi importă 98% din ingrediente din Franţa. „În România nu există calitate constantă pentru produse şi riscăm să nu avem meniuri de calitate", menţionează Gabriel Constantin, administrator la restaurantul Heritaje.

Sursa: Adevarul / Andreea Ofiteru / 28 mai 2008 

Metatags: restaurant verde, restaurant bucuresti, restaurante produse exotice bucuresti, import pentru restaurante, restaurante exotice, restaurante internationale, restaurant exotic, restaurant international.

Ultima actualizare ( Tuesday, 24 June 2008 )
 
< Precedent   Urmator >

Publicitate

Motor de cautare avansat


Cautare Avansata pe site-ul Taverna Viilor dar si World Wide Web

Publicitate pe site




Restaurante, Baruri, Cluburi, Pubburi, Taverne si Terase in Bucuresti