Examen de Maestru in Arta Culinara |
Scris de andreea tenescu / foodandbar.ro | |
Thursday, 24 April 2008 | |
Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism Romania organizeaza in perioada 5-8 mai, cea de-a saptea editie a examenului de Maestru in Arta Culinara. Acesta va avea loc la Hotelul Aro-Palace Brasov si pe parcursul a trei zile profesionistii din industrie vor aplica cunostintele de specialitate, vor folosi deprinderile specifice ocupatiei lor, vor analiza si vor lua decizii. De asemenea, acestia vor avea sansa de a demonstra ca in bucatarie sau in laboratorul de cofetarie este nevoie de o buna organizare, de cunostinte teoretice si deprinderi practice si, nu in ultimul rand de competenta profesionala.Evaluarea se va face de catre un juriu de specialitate, selectionat dintre cei mai buni maestri in arta culinara nationali, participanti activi la fenomenul gastronomic national si international, care vor colecta informatiile plecand de la calitatea materiilor prime folosite, continuand cu tehnicile de lucru corespunzatoare artei culinare moderne, cu reproductibilitatea retetelor folosite şi facilitatea de servire a preparatelor si incheind cu modul artistic de prezentare, inovatie, stilul îngrijit de montare al preparatelor. Toate aceste informatii vor conduce la stabilirea competentei si la judecarea lor in raport cu cerintele standardelor internaţionale. Un accent deosebit se va pune la jurizare pe corectitudinea respectarii retelor internationale, dar mai ales pe prezentarea gastronomiei nationale in stil modern. Intrucat examenul va consta si intr-o proba scrisa, candidatii vor face o recapitulare a subiectelor propuse, subiecte din care se vor extrage un numar de 30 de intrebari, cu relevanta asupra activitatii lor. Proba scrisa este o proba eliminatorie, astfel incat, pentru a evita neplacerile cauzate de nepromovarea examenului scris, subiectele au fost postate din timp pe web-site-ul asociaţiei, www.anbct.ro. Proba practica consta in realizarea unui meniu din trei servicii pentru doua persoane in 120 de minute pentru bucatari si a unui platou de petit-four-uri pentru cofetari timp de patru ore. Concurentilor le este permis sa lucreze cu materiile prime prelucrate preliminar (cantarite, curatate, portionate, dar nu formate), cu semipreparate culinare, cu elemente de decor, cu foi, blaturi, fondant, martipan, siropuri – pentru cofetari. Juriul desemnat va aprecia mise-en-place-ul, compozitia platoului, pregatire profesionala corecta, aranjarea si prezentarea preparatelor, inovatia si nu in ultimul rand gustul preparatelor. Proba de creativitate consta in realizarea unui platou festiv pentru bucatari (8-10 portii) si a unui tort – piesa festiva pentru cofetari (2-2,5 kg). Examenul pentru obtinerea titlului de Maestru in Arta Culinara va debuta cu seminarii de instruire teoretica sustinute de specialisti de la THR Group Bucuresti, in care vor primi informatiile legate de progrese tehnologice in gastronomie, tendinte in arta culinara moderna, dar si notiuni despre siguranta alimentelor pe baza principiilor HACCP. Sursa: andreea tenescu / foodandbar.ro / 24 aprilie 2008 |
|
Ultima actualizare ( Friday, 01 August 2008 ) |
< Precedent |
---|