Taverna Viilor Bucuresti | Restaurant, Terasa, Bar, Club | Organizam Revelion 2010, Organizare Petreceri, Organizare Evenimente

Prima pagina arrow Revista presei arrow Restaurante / Baruri arrow Piata restaurantelor a ajuns la un miliard de euro
Piata restaurantelor a ajuns la un miliard de euro
Scris de Oana Grecea / Adevarul   
Tuesday, 03 June 2008

Analiştii estimează că veniturile companiilor de profil se vor dubla până în 2010

Nivelul de trai în creştere i-a determinat pe români să iasă mai des la restaurante şi cafenele. În unele oraşe, numărul acestora este chiar mai mic decât cererea. 

Bucureştiul este cel mai atractiv din punctul de vedere al diversităţii ofertei de restaurante. Totodată, aici funcţionează şi cel mai mare număr de fast-fooduri, cafenele şi companii de catering.

Dacă în 2006 activau 5.267 de firme doar în domeniul restaurantelor (fără cafenele şi serviciile din hoteluri), acum numărul acestora ajunge la 5.439, conform companiei Visionwise. Capitala şi sectorul agricol Ilfov au aproape 950 de localuri, în timp ce numărul cel mai mic de restaurante e deţinut de judeţul Botoşani, cu numai 33 de spaţii de servire a mesei.

Cifră de afaceri în creştere de la an la an

Între 2003 şi 2006, cifra de afaceri înregistrată de restaurante a crescut în medie cu 30,6% pe an. Cafenelele au crescut în venituri chiar cu 34,6% în acelaşi interval. Ceea ce le menţin practic în piaţă sunt calitatea mâncării şi cea a serviciilor, acestea fiind primele criterii de alegere a unei astfel de locaţii.

„Importanţa acordată rapidităţii servirii pare să scadă pe măsură ce creşte numărul de vizite", mai arată studiul. În general, românii iau masa la restaurant de aproape trei ori pe lună. În medie, românii au lăsat chelnerului care i-a servit circa 6,83 lei. Cei mai darnici sunt totuşi bucureştenii, care lasă 9,21 lei, comparativ cu „zgârciţii" de ardeleni, care lasă numai 5,51 lei. Totuşi, cei cu bani, care vin în astfel de locaţii pentru întâlniri de afaceri, lasă cel mai mare bacşiş.

Fie pentru a nu se face de râs faţă de partenerii de afaceri, fie pentru că vizitează mai des aceste locaţii, ei le lasă 8,06 lei chelnerilor. Printre români există, desigur, şi aproape 9% care nu lasă deloc bacşiş. În alte ţări, acesta e cuprins în preţul consumaţiei şi se situează undeva între 5 şi 10% din preţul consumaţiei.

Sursa: Adevarul / Oana Grecea / 2 iunie 2008 

Ultima actualizare ( Friday, 01 August 2008 )
 
Urmator >

Publicitate

Motor de cautare avansat


Cautare Avansata pe site-ul Taverna Viilor dar si World Wide Web

Publicitate pe site




Restaurante, Baruri, Cluburi, Pubburi, Taverne si Terase in Bucuresti